środa, 25 stycznia 2017

Cukinia zapiekana z łososiem *** Courgettes farcies au saumon ***





Najlepszym pomysłem na ciepłą kolację w chłodny wieczór jest oczywiście... zapiekanka. Jeśli chcemy, by potrawa łączyła w sobie cztery elementy: była zdrowa, smaczna, szybka i niedroga, to warto wypróbować ten przepis i doznać prawdziwego szaleństwa smaków!

La meilleure idée pour un dîner chaud dans les soirées glaciales est évidemment... une tartine grillée. Si on veut que le repas joigne quatre élements: qu'il soit bon pour notre santé, délicieux, rapide et pas cher, il faut essayer cette recette et après avoir mangé - ressentir une folie du gôut !

 Wersja po polsku: 

Cukinia jest częstym gościem w kuchni, ponieważ można z niej wyczarować cuda. Jej subtelny smak i niska wartość kaloryczna (15 kcal / 100 g) powodują tak ogromne zainteresowanie tym warzywem. Ze względu na zawartość substancji alkalizujących, cukinia odkwasza organizm, co sprzyja usprawnieniu procesów trawienia i tym samym usunięciu z organizmu zbędnych produktów przemiany materii. Jest naturalnym produktem, a więc również stanowi bogate źródło witamin i minerałów.

Jeśli chodzi natomiast o ryby, to chyba nie trzeba nikomu przypominać, że korzystnie wpływają na zdrowie chociażby dzięki obecności kwasów omega-3, które obniżają poziom złego cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko zachorowania na miażdżycę.

Jedzmy więc zdrowo i smacznie!

Składniki (na dwie porcje):
- 1 cukinia
- 0.5 bakłażana
- 4 stołowe łyżki pomidorów z puszki 
- 200 g łososia
- 6 małych kulek sera mozzarella
- przyprawy: pieprz, sól, tymianek, papryka chili, zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do około 180 stopni. Cukinię kroimy na pół (wzdłuż) i łyżką wydrążamy środek, tak aby otrzymać łódeczki o cienkich brzegach. Skraplamy je oliwą z oliwek i wkładamy na około 30 minut do piekarnika. W tym czasie wydrążony środek wraz z pokrojonym bakłażanem smażymy na łyżce oleju na patelni, a po jakiś 10 minutach dodajemy pomidory. Wszystko dusimy razem około 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i odrobiną chili. W między czasie na odrobinie oliwy podsmażamy rozdrobnionego łososia. Solimy, pieprzymy i posypujemy tymiankiem. Gdy wszystko będzie gotowe, to wyjmujemy łódeczki cukinii z piekarnika i nakładamy na nie warzywa i następnie łososia. Na wierzchu układamy ser mozarella w niedużej ilości (około 3 małe kulki na połówkę cukinii), delikatnie solimy i wstawiamy wszystko do piekarnika na 20 minut.

Smacznego!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Version française: 

La courgette est un ingrédient fréquent dans la cuisine, parce qu'on peut faire des miracles avec elle. Son gôut délicat et le fait q'u'elle ne contient que 15 kcal par 100 grammes, sont des raisons qui éveillent l'intérêt pour ce légume. La courgette est alcalinisante et elle est recommandée aux personnes souffrant d'un système digestif délicat, parce qu'elle aide à éloigner des déchets du métabolisme. De plus, la courgette est une source riche en vitamines et minéraux.

Probablement tout le monde sait que les poissons contiennent des acides gras oméga-3, qui font baisser le mauvais cholestérol, donc ils réduisent le risque d'avoir la maladie d'artérosclérose.

Alors, mangeons délicieusement et bien pour notre santé ! 


Ingrédients (pour 2 portions):
- 1 onion
- 0.5 aubergine
- 50 g tomates en boîte
- 200 g de filet de saumon
- 6 petites boules de mozzarella
- épices: sel, poivre, herbes de Provence, chili, thym

Préparation:
Préchauffez votre four à 180°C. Coupez la courgette en deux dans sa longueur et creusez-la pour obtenir "un canot" avec des bords minces. Saupoudrez-la avec l'huile d'olive et mettez au four pendant 30 minutes plus ou moins. Durant ce temps prenez la chair que vous avez enlevé de la courgette et une aubergine coupée en cubes et faites frire sur une poêle. Après 10 minutes ajoutez des tomates. Salez, poivrez et ajoutez d'autres herbes. Laissez mijoter doucement à couvert pendant 20 minutes. Dans une autre poêle chaude contenant un peu d'huile d'olive, faites frire du saumon en petits morceaux. Salez, poivrez et ajoutez le thym. Retirez "les canots de courgette" du four et mettez les légumes dedans et du saumon par dessus. Mettez la mozzarella par dessus le saumon, salez un peu et mettez votre jolie courgette dans le four. Grillez 20 minutes environ.

Bon appétit !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz