niedziela, 15 stycznia 2017

Gulasz z tofu *** Goulash au tofu ***



Nie macie pomysłu na posiłek? Dzisiaj podaję Wam przepis na wegetariański gulasz warzywny z tofu, który stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnego mięsnego gulaszu. Jest to smaczna i niskokaloryczna potrawa. Możecie zaoszczędzić mnóstwo czasu, gdyż gulasz nie wymaga spędzenia wielu godzin w kuchni. Efekt? Na pewno zadowoli podniebienie niejednego smakosza! 



 Wersja po polsku: 

A czym jest tofu? Jest to mleko sojowe, które jest  poddawane procesowi koagulacji, a następnie sprasowane, w wyniku czego uzyskuje się białe bloki.  Ważna informacja dla osób chcących zrzucić nadmierne kilogramy: tofu nie zawiera cholesterolu, natomiast jest bogatym źródłem protein. Głównym składnikiem tofu jest soja, i to właśnie ona dostarcza niezbędnych dla organizmu aminokwasów.
 
Składniki (na 2 porcje):
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 0.5 marchewki 
- 0.5 korzenia pietruszki
- 1 cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 200 g pora
- 200 g pomidorów w puszce
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g tofu
- przyprawy: sól, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie
- kasza kuskus 100 g

Przygotowanie:
Cebulę, paprykę i por pokroić w kostkę. Czosnek rozdrobnić. Rozgrzać dwie łyżki oliwy z oliwek na patelni i zeszklić na niej składniki. Kiedy wszystko zmięknie, należy pokroić marchewkę i cukinię w plasterki i dodać do reszty. Po 20 minutach dodać pomidory. Posolić, popieprzyć i dodać pozostałe przyprawy. Dusić wszystko na wolnym ogniu pod przykryciem przez 40 minut. W międzyczasie rozdrobnić tofu i dodać do posiłku. Gotować jeszcze przez 15 minut. 

Podawać z kaszką kuskus i sałatą. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Version française:    

Qu'est-ce que le tofu ? Le tofu est une pâte faite à base de graines de soja jaune, d'eau et d'un coagulant. Une information importante pour quelqu'un, qui veut perdre les kilos: le tofu ne contient pas de cholésterol, mais il est une source riche en protéines. Le soja est un ingrédient principal du tofu et c'est lui, qui donne des acides aminés indispensables pour l'organisme.

Ingrédients (pour 2 portions):
- 2 onions
- 1 poivron rouge
- 0.5 carrote
- 0.5 persil (racine)  
- 1 courgette
- 1 dent d'ail
- 200 g tomates en boîte
- 2 cuillères d'huile d'olive
- 200 g tofu
- épices: sel, poivre, poivron piquant, herbes de Provence
- 100 g couscous

Préparation:

Coupez les onions, le poivron rouge et le poireau en cubes. Écrasez la dent d'ail. Chauffez 2 cuillères à soupe d'huile d'olive dans une poêle et faites-y fondre les ingrédients. Lorsqu'ils sont tendres, ajoutez la carrote et la courgette (coupés en rondelle). Après 20 minutes ajoutez les tomates. Salez, poivrez et ajoutez les herbes et laissez mijoter doucement à couvert durant 40 minutes. Pendant ce temps, émittez du tofu et ajoutez à votre repas. Cuisinez encore 15 minutes.

Mangez avec le couscous et la laitue.

Bon appétit !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz