środa, 21 grudnia 2016

Leczo

W okresie przeziębień i grypy zwróćmy uwagę na to, by przygotowywane przez nas posiłki były bombami witaminowymi. Im bardziej urozmaicone i kolorowe dania, tym większa szansa na wzmocnienie organizmu, który będzie miał siłę na walkę z drobnoustrojami. Propozycją na wyśmienity i zdrowy obiad jest leczo z ryżem. Takie proste, a takie smaczne i niosące wiele dobrych korzyści dla zdrowia.


Leczo zostało po raz pierwszy przyrządzone przez węgierskich kucharzy. Nie tylko tą genialną potrawę, ale również wiele innych, np. paprykarz, zawdzięczamy naszym południowym sąsiadom. To oni właśnie zaczęli w XVI wieku popularyzować paprykę ze względu na jej walory kulinarne. Warto wiedzieć, że ma też ogromne wartości prozdrowotne - zawiera kilkukrotnie większą ilość witaminy C, niż cytryna i to właśnie z papryki po raz pierwszy wyizolowano kwas askorbinowy w latach 30. XIX wieku. Papryka dostarcza ogromne ilości przeciwutleniaczy, zwalczających wolne rodniki. Bogactwo witamin z grupy B i minerałów (żelazo, fosfor, magnez, potas) niewątpliwie sprzyja utrzymaniu zdrowia na długie lata. Pozwólmy, by papryka gościła na naszych talerzach nie tylko od święta, oczywiście jeśli nie mamy żadnych przeciwwskazań zdrowotnych typu alergie, choroby reumatyczne czy artrozy. 

Przepis na wyśmienite leczo, że aż palce lizać!

- 1 cukinia
- 1 opakowanie  pomidorów w puszcze
- 1 papryka żółta
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 cebula
- 1 marchewka 
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
- opcjonalnie: 2 kiełbasy

Cebulę i papryki kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanymi 4 łyżkami oliwy z oliwek. W międzyczasie ścieramy na tarce o grubych oczkach marchewkę i wyciskamy 2 ząbki czosnku (ewentualnie ścieramy na tarce o małych oczkach) i dodajemy do cebuli i papryki. Czekamy aż warzywa się zeszklą i dodajemy pokrojoną w kostkę (razem ze skórką) cukinię oraz całą zawartość pomidorów z sosem z puszki. Gdy cukinia trochę zmięknie i jeśli mamy ochotę na mięso, wrzucamy pokrojone w plasterki kiełbasy i dusimy pod przykryciem do miękkości. Im dłużej dusimy nasze leczo, tym jest lepsze w smaku. także nigdzie się nie spieszmy!

Leczo najlepiej smakuje podane z ryżem lub chlebem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz