Czas na kolejny zdrowy przepis i garść prozdrowotnych informacji. Tym razem głównym bohaterem jest awokado (smaczliwka) - owoc pochodzący z wiecznie zielonych drzew klimatu tropikalnego i subtropikalnego Ameryki. Zapoznajmy się z nim bliżej i wykorzystajmy go w naszej kuchni!
Co zrobić, gdy łapie nas głód tak silny, że moglibyśmy od razu wejść do najbliższej restauracji i wciągnąć na raz całą pizzę? No, tak niestety czasami bywa, że zaganiani różnymi obowiązkami, zapominamy o tym, że nasz żołądek bardzo cierpi, gdy przez wiele godzin zdążył opustoszeć, a my nagle ładujemy w niego kolosalne pokłady jedzenia, a w dodatku robimy to na szybko, nawet dokładnie nie przeżuwając tego, co mamy w buzi! Jeden za drugim wpadają do niego niemalże całe kęsy pizzy z tłustym serem i ciężkostrawnym mięsem. Jak nasz układ pokarmowy ma sobie z tym poradzić? Ile czasu będzie trwało, zanim wszystko zostanie strawione? Już nawet nie wspomnę o tym, jak rozepchamy nasz biedny żołądek... Jeden, drugi, trzeci raz po całym dniu na głodzie wciągniemy olbrzymią porcję jedzenia, a potem każdy kolejny posiłek też będzie musiał być analogicznie objętościowo większy, żeby wypełnił żołądek. Mniejsze porcje już nie zabiją głodu. Nie doprowadzajmy do takich sytuacji! Jedzmy mniej, a częściej, co najmniej co 3-4 godziny. Przygotujmy sobie potrawy w pudełeczkach dzień wcześniej i o określonej godzinie zjedzmy. A jeśli nie zdążymy, to chociaż miejmy na wyciągnięcie ręki kilka prostych przepisów na sycące posiłki i zawsze trzymajmy zdrowe produkty w lodówce. Warto nauczyć się systematyczności i zmniejszyć wielkość spożywanych pokarmów. Nam nie będzie ciężko po obiedzie, a żołądek łatwiej sobie poradzi z trawieniem, tak by za kolejne 3-4 godziny być już gotowym do przyjęcia kolejnej porcji.
Przerzućmy się na kolorowe sałatki! Po prostu miejmy przy sobie zawsze w plastikowym pojemniczku taką porcję. Kilka minut na posiłek na pewno się znajdzie, a potem już żaden batonik na sklepowej wystawie nie będzie nas kusił!
Składniki potrzebne do sałatki z awokado:
- pół awokado
- kilka pomidorków koktajlowych
- sałata roszpunka
- cytryna
- szczypiorek (ewentualnie cebula lub por)
- pietruszka
- przyprawy: sól i pieprz
Pamiętajmy, by kupić dojrzałe awokado, czyli takie, które po naciśnięciu palcem odkształca się jak plastelina. Do sałatki potrzebujemy tylko pół owocu (drugą część można wykorzystać w późniejszych posiłkach, lub do celów kosmetycznych, np zróbmy sobie maseczkę na twarz!), którą kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy w ćwiartki i mieszamy z awokado. Kropimy sokiem z cytryny, dodajemy kilka listków roszpunki, posiekanej natki pietruszki i szczypiorku (w ilościach, jakie nam odpowiadają), przyprawiamy solą i pieprzem.
Jemy z kromką ciemnego pieczywa, lub 3-4 waflami ryżowymi!
Awokado - "tłusty odchudzacz"
Awokado ma opinię - całkiem niesłusznie - tuczącego owocu, od którego tylko i wyłącznie można przytyć. Oczywiście prawdą jest, że jest to najbardziej kaloryczny owoc (160 kcal na 100 g, czyli jedna sztuka ma średnio ponad 300 kcal!) ze względu na dużą zawartość tłuszczów, jednak są to zdrowe tłuszcze roślinne! Niektórzy sprawdzając tabele kaloryczności produktów, od razu po zobaczeniu wartości dla awokado, rezygnują z niego i nawet nie zdają sobie sprawy, jak olbrzymi błąd popełniają! Prawda jest taka, że kto regularnie je awokado, ten... chudnie. Oczywiście nie chodzi o zajadanie 5 kg tego owocu dziennie, ale o rozsądne dawkowanie. Awokado zawiera jednonienasycony* kwas oleinowy, który obniża we krwi poziom złego cholesterolu (LDL - odpowiada za tworzenie się płytek miażdżycowych odkładających się w naczyniach krwionośnych). Wszystkie substancje, które przyczyniają się do obniżania złego cholesterolu, nazywane są statynami i właśnie do nich zalicza się kwas oleinowy obecny w dużej ilości w awokado. Duża ilość tłuszczów sprawia, że awokado nazywane jest czasami owocem maślanym, bo może być wykorzystywane jako zamiennik masła do smarowania kanapek. Awokado nie tylko obniża poziom złego cholesterolu, ale również podkręca metabolizm, dlatego nawet osoby, które chcą zrzucić niezbędne kilogramy i mocno ograniczają tłuszcze, nie powinny bać się jeść awokado! Stosujmy je do sałatek, kanapek... Jest mnóstwo smacznych przepisów i z pewnością nieraz pojawią się one na tym blogu! Nie tylko dobry tłuszcz, ale również błonnik pokarmowy sprzyja odchudzaniu. Pęcznieje i wypełnia żołądek dając uczucie sytości na dłużej!
Oczywiście dobroczynnych właściwości awokado jest znacznie więcej; przydatne informacje pojawią się w postach pod kolejnymi przepisami.
Lepiej mniej przeczytać, a więcej zapamiętać, także nie wszystko na raz!
* pojęcie jednonienasycony kwas tłuszczowy oznacza, że w pewnym miejscu łańcucha węglowego kwasu występuje jedno wiązanie podwójne między dwoma atomami węgla.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz