środa, 26 października 2016

Naleśniki pomarańczowe



A gdy przychodzi ochota na zjedzenie naleśników, warto skusić się na ich dietetyczną wersję - z mąką razową. Jest smacznie, sycącą i nietucząco - a o to przecież nam chodzi! 

Naleśniki, które nie do końca wiadomo z jakiego kraju tak naprawdę pochodzą, są rewelacyjnym rozwiązaniem, gdy chce nam się zjeść coś na szybko. Można je jeść na śniadanie, obiad lub kolację. Uwielbiane są przez dzieci i dorosłych, a co najważniejsze - nie wymagają wielkich zdolności kulinarnych, by je przyrządzić. Wystarczy dobry mikser, patelnia do smażenia bez tłuszczu i... można pałaszować. Naleśniki można jeść na słono, słodko, ostro... do wyboru, do koloru. Dzisiaj osłodzimy sobie dzień naleśnikami z nutką pomarańczy.

Składniki potrzebne na 1 porcję:
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 soku z pomarańczy (wyciśniętego na świeżo)
- łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki mąki razowej (typ co najmniej 1000)
- 80 g serka śmietankowego (najlepiej taki do kanapek)
- słodzik (lub łyżka miodu)

Jajko mieszamy z mlekiem, sokiem pomarańczowym i łyżką oliwy z oliwek, a następnie stopniowo dodajemy mąkę, tak żeby uzyskać gęstą, ale ciągle płynną konsystencję. Naleśniki smażymy na patelni bez tłuszczu, a następnie wypełniamy farszem zrobionym z serka śmietankowego zmieszanego z odrobiną soku pomarańczowego i słodzika. Jeśli sztuczny cukier użyjemy raz na ruski rok, to nie powinien nam zaszkodzić. Jeśli jesteśmy natomiast zagorzałymi przeciwnikami wszystkiego, co nie jest naturalne, użyjmy miodu. Też nada serkowi słodkiego smaku.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz